11. mars 2011

Hensikten med en blogg om positiv og virkningsfull barneoppdragelse!


Formålet med bloggen er å beskrive en del av ”verktøyene” vi vet virker i barneoppdragelsen. Godt dokumenterte strategier vil forklares på en tilgjengelig og lettfattelig måte. I bloggen vil det bli presentert en del viktige prinsipper og råd som har til hensikt å forenkle foreldres hverdag og å gjøre ting mer håndterlig for barna. Forhåpentligvis vil de fleste som følger denne bloggen oppleve at de lykkes bedre med barneoppdragelsen.
Det er en rekke ulike måter å oppdra barn på og det finnes et mangfold av foreldreværemåter. Man kan se foreldre som er utmerkede oppdragere for sine barn, og foreldre som sliter med oppdragelsen. Det viktigste er imidlertid at foreldre som har syntes oppdragerrollen er vanskelig, gjennom råd og veiledning har endret sin egen atferd og etter hvert fremstått som gode oppdragere. Dette forteller oss at de fleste foreldre kan lære å oppdra sine barn på en god måte dersom de får riktig hjelp.
Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan barn skal oppdras. Foreldre har ulik erfaringsbakgrunn og ulike forutsetninger: Noen har kanskje lange pedagogiske utdannelser og mye erfaring før de får barn, mens andre har minimalt med praksis før de kommer inn i oppdragerrollen. Det behøver derfor ikke være noe siktemål at alle foreldre skal bli eksperter på barneoppdragelse, men det er en fordel at de får med seg en viss kunnskap som gjør at de lettere kan lykkes med oppdragelsen av egne barn. Uavhengig av hvilken erfaring og bakgrunn foreldrene har, vil det være en viktig forutsetning at de bruker tid på og viser interesse for barna fra de er små.
Det finnes mye kunnskap om hvordan den voksnes væremåte påvirker barnet, hvordan barn lærer, hvordan problematferd utvikler seg og hvordan en kan endre barns atferd. Ut fra dette bør en rette oppmerksomhet mot hvordan en gjennom bruk av positive strategier kan bidra til en oppdragelse som fremmer en positiv væremåte hos barna.

Jørn

www.foreldrelappen.no
www.pedagogikk.no


Viktigheten av en slik blogg understrekes ytterligere ved å se til en tilårskommen artikkel i VG om datidens fakta om barneoppdragelse -
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=33228

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar