6. juni 2011

Små barn som slår foreldrene


Små barn kan av og til begynne å slå foreldrene. Dette kan være forårsaket av ulike ting. Ofte kan barnet kan være sint for at det ikke får viljen sin, eller det tester hvilke reaksjoner den voksne gir. Uansett er det forelderens måte å håndtere slåingen på som avgjør i hvilken grad barnet vil fortsette å slå.

Foreldrene bør håndtere dette med å beholde roen, være konsekvent og si minst mulig.
Hvis foreldrene reagerer på ulike måter hver gang, kan det være med på å opprettholde slåingen. Hvis foreldrene gir samme reaksjon hver gang, vil barnet fortere skjønne at det ikke oppnår noe med slåingen.

En strategi kan være:

Når barnet slår holder den voksne hendene til barnet, og sier – med mild, men bestemt stemme – ”du skal ikke slå”.
Foreldrene bør ikke gå inn i noen diskusjon om dette.
Foreldrene bør heller ikke komme med forklaringer på hvorfor barnet ikke skal slå, rett etter at det har slått. Dess mer en sier, dess større sjanse er det for at barnet får den oppmerksomheten den søker gjennom slåingen.
Barnet bør heller aldri få viljen sin på bakgrunn av at det slår. Foreldrene bør vente litt og se om barnet stopper slåingen før det gir positiv oppmerksomhet.
Hvis barnet fortsetter å slå bør foreldrene fortsette å holde hendene til barnet stopper.
Når barnet har stoppet å slå bør også foreldrene være ferdig med hendelsen, og ikke snakke om hvor dumt det var at du slo i sted.

Eventuelle forklaringer på hvorfor barnet ikke skal slå bør komme på et annet tidspunkt, når barnet ikke har slått i forkant. Da kan en også prøve å forklare barnet hva det kan gjøre istedenfor å slå, hvis det ønsker forelderens oppmerksomhet.

Kort sagt: Behold roen, vær konsekvent og si minst mulig!

9 kommentarer:

  1. Hva med når gutten som straks fyller o år slår andre barn? Hovrdan får man en slutt på dette? Hverken mor eller far er av den hissige typen, og dette ble plutselig et problem over natten. Nå har det vært fire episoder med barn av venner familie, hvor gutten vår har slått fordi noen f.eks. har hatt en leke han har villet ha. Han har også slått mor litt tidligere, men dette skjer ikke så ofte nå.

    SvarSlett
  2. Hei,

    Takk for spørsmålet.

    Tror strategien i forhold til dette problemet kan ligne på den som er beskrevet ovenfor.

    Først: Barn som slår andre bør umiddelbart stoppes (uavhengig av hva grunnen til at de slår er).

    Når dette har blitt et problem bør en også være spesielt påpasselig, slik at en rask kan gripe inn hvis barnet slår.

    En bør også være utholdende. Behold roen, vær konsekvent og gi samme type konsekvenser hver gang.

    Når en ser barnet kan en:
    1. Gå bort til barnet og før det vekk fra situasjonen
    2. Si med mild - men bestemt - stemme: "Du skal ikke slå".
    3. Ikke gå inn i noen diskusjon om dette.
    4. Vent til barnet er helt rolig før du lar det gå tilbake til leken igjen.
    5. Hvis barnet leker fint (og ikke slår, e.l.) bør det få positive tilbakemeldinger.
    6. Hvis barnet slår igjen bør det samme som beskrevet ovenfor gjentas.

    Forenkelt:
    Behold roen
    Vær konsekvent
    Si minst mulig

    Noe av det samme omtales her:
    http://www.pedagogikk.no/TB-13,%2020.11.10.pdf

    Lykke til!

    SvarSlett
  3. Det gikk ikke frem av ditt innlegg hvor gammelt barnet er.

    Hvis barnet har utviklet en viss språkforståelse bør en selvfølgelig også forklare barnet hvorfor det ikke skal slå, og hvilke konsekvenser dette medfører.

    Disse forklaringene bør imidlertid komme på andre tidspunkter, ikke som en konsekvens av at barnet nettopp har slått.

    SvarSlett
  4. Han fyller straks to år.

    SvarSlett
  5. Takk for at dere har en side som dette vi som foreldre kan hente nyttige råd fra! Vi er foreldre til en gutt på 7 år som slår og sparker oss når han ikke får det som han vil. I det siste har det forekommet oftere og oftere, flere ganger per uke.
    Han slår heldigvis ikke andre barn, han fungerer godt sosialt med andre barn. Han er ellers en veldig snill og meget aktiv gutt, det har han vært fra første dag - han har hatt en utrolig energi som krever mye fra både oss og barnehage/skole, men vi tror ikke det er ADHD, det tror heller ikke pedagogene på skole og da han gikk i barnehagen.
    Vi tror at vi ser en sammenheng med for lite søvn og feil kosthold som gjør ham uharmonisk. Han kan ligge og åle seg bortover gulvet, spiser mindre enn vanlig, han virker rett og slett utilpass. Vi er veldig bevisst på gode søvnrutiner og sunt kosthold, men kommer til kort når det er jul, bursdager og selskap. Jula har vært forferdelig og dette er i ferd med å ødelegge familien vår. Han blir lei seg etter en stund og sier at han ikke klarer å stoppe. Han har søsken som ikke viser noe som helst tegn til dette.
    Vi trenger noen råd! Vi følger i grove trekk de 12 prinsippene dere anbefaler, så godt vi kan. Vi har øst på med lek, samvær, ros, gode rutiner, masse omsorg og kjærlighet, grensesetting, men han er så utrolig seig... Vi orker ikke den lange ventetiden i det offentlige helsevesen. Kan dere gi oss tips til hvor vi kan henvende oss for å få rask hjelp? Dette haster, både for oss og vår uendelig kjære gutt. Vi er villig til å satse alt, både penger og tid. Takk! Mvh familie som sliter i Oslo

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Du finner nok de beste tipsene hvis du leser om oppdragelse av valp/hund. Mye handler om dominans og/eller overskudd av energi.
      Dere blir nok overrasket over hvor mange likheter det er, selv om barn har evnen til å forstå og bruke ord..
      lykke til.

      Slett
  6. Ser at denne er postet i fjor sommer, men jeg prøver å spørre likevel.

    Min lille gutt på 14 mnd har begynt å slå og bite mye. Slåingen er mer når han er irritert eller ikke får viljen sin, eller skal teste ut reaksjonen min virker det som. Bitingen er mer frustrasjon tror jeg. Han biter ofte når jeg kjefter på han for å slå.

    Har gjort mye som du beskriver her, holder hendene hans og prøver å være bestemt, ikke for sint. Men ofte slår han bare mer, og mange ganger etter hverandre. Må jeg bare gjøre det samme om det så er 10 ganger på rad? Da blir det jo også en litt ond sirkel og han slår nesten bare for å slå... Av og til slår han hardt og jeg kvepper til og kan heve stemmen mer fordi jeg blir overrasket, kan det ha noe med saken å gjøre, at han reagerer fordi jeg ikke er konsekvent nok og av og til kjefter, i stedet for å være bestemt?

    SvarSlett
  7. her har vi det samme problemet som "mummimamma"
    vi har en to år gammel gutt som har begynt og trasse voldsomt. han slår kvar gang han ikkje får det som han vil.
    når me held han slik at han ikkje får slå, blir han rabiat, han skriker til svetten renner. er slitsomt dette, ka meir kan en gjere?

    SvarSlett
  8. Hva med barn som har passert 6 år og slår, ikke bare foreldrene men også alle andre (voksne) familiemedlemmer. Slag med hender og gjenstander i ansikt ved hver familiesammenkomst.
    Hva er det greit å si som "gjest" når foreldrene overser eller tilogmed ler?!
    Det er snakk om gjentatte slag og virker åpenlyst som en måte å få oppmerksomhet på, og det utvikler seg nesten utelukket fra "forsiktig dasking" til regelrett harde slag.

    SvarSlett