16. mai 2011

Små barn kan sove hele natta!

Mange småbarnsforeldre drømmer om en god natts søvn. Søvnproblemer hos barn kan komme til syne på ulike tidspunkt og anta forskjellige former − fra spedbarnet som skriker natta igjennom, og femåringen som står opp midt på natta og nekter å legge seg igjen, til 11 åringen som kommer krypende opp i mor og fars seng nærmest umerkelig i løpet av natta.
Enten barnet ikke sover, om det sover dårlig, eller om det tar hele kvelden å få det til sengs, vil det gå ut over familielivet. Barna blir slitne, og foreldrene blir slitne. Mangel på hvile vil påvirke både barnets og de voksnes væremåte, også på dagtid. En god natts søvn kan være en forutsetning for å fungere godt på dagtid. Nivået på mor og fars service bør være tydelig lavere på natt enn på dagtid når barna behøver tilstedeværende voksne.
Søvnproblemer hos barn kan imidlertid i mange tilfeller bedres på overraskende kort tid. For å lykkes med å få barnet til å sove bedre, må det etableres gode rutiner, og foreldrene må være konsekvente og følge rutinene. Etablering av gode rutiner innebærer blant annet at en bestemmer i hvilken rekkefølge ting skal skje om kvelden, når barnet skal legge seg og hva en gjør hvis barnet ikke sovner.
En vanlig rekkefølge på aktivitetene om kvelden kan være at barnet spiser kveldsmat, går på badet (tannpuss, vask, på med pysj) og har en hyggelig stund (for eksempel prater eller leser) med en voksen før lyset slokkes og foreldrene går ut.
Leggetidspunktet må vurderes individuelt for hvert enkelt barn, men de fleste små barn har godt av opp mot tolv timers sammenhengende søvn. Når leggetidspunktet er bestemt, er det viktig at barnet holdes våkent frem til det tidspunktet.
Når en gjør en innsats for å etablere et godt søvnmønster, er det viktig at foreldrene ikke lar hvor høyt barnet skriker, avgjøre om de skal gå inn til det eller ikke. Hvis de gjør det, vil barnet tidlig lære at høy gråting er den beste måten å få oppmerksomhet på. Små barn bør imidlertid sjekkes jevnlig og ofte inntil de sovner. At en voksen kommer inn og kikker med jevne mellomrom, bidrar til at barnet blir trygg på at foreldrene er utenfor rommet, og foreldrene blir trygge på at alt er i orden med barnet.
I stedet for å gå inn til barnet når det gråter, kan foreldrene sjekke barnet etter et fast tidsintervall. I begynnelsen kan de for eksempel gå inn til barnet hvert femte eller tiende minutt frem til det har sovnet. Når de går inn, kan de bare stryke kort på barnet, sjekke at bleia er tørr og legge dyna over før de går ut igjen. Etter hvert kan tidsintervallene mellom hver gang barnet blir sjekket, økes. Det må selvfølgelig gjøres unntak i hverdagen, for eksempel dersom det ser ut til at barnet har hatt mareritt eller åpenbart har vondt noe sted.
Hvis foreldrene begynner å stramme inn rutinene rundt legging, vil de ofte få protester fra barnet. Når lyset er slokt og foreldrene har sagt ”god natt”, skal ikke barnet få stå opp mer. Det er heller ikke lurt at foreldrene løper inn til barnet hver gang det roper eller skriker. Hvis foreldrene gjør det, kan barnet holde det gående over lang tid, med foreldrene løpende frem og tilbake.
Når barnet opplever at det ikke lenger får den oppmerksomheten det tidligere har fått gjennom å rope eller gråte, vil en over en kort periode kunne forvente at gråtingen og hylingen øker. I denne perioden er det imidlertid viktig å være konsekvent dersom en ønsker at barnet raskt skal få et bedre søvnmønster. Hvis en greier å være konsekvent i denne perioden, vil barnet mye raskere etablere et godt sovemønster, sovne på riktig tidspunkt og være mer opplagt om dagen. Gjennom å være konsekvent i en kort tidsperiode, vil med andre ord både barnet og de voksne raskt få det mye bedre.De fleste nybakte foreldre forventer ikke å få en god natts søvn på lang tid. Nattevåk og stuptrøtte foreldre er noe som hører spedbarnstiden til, eller? Undersøkelser viser at selv 6-8 ukers gamle babyer kan sove fra midnatt til 06.00, om man benytter dokumenterte foreldrestyrte metoder for å sikre barns søvn.

6 kommentarer:

  1. Nå ble jeg overrasket. At rutiner, fast leggetid og konsekvente handlinger er nøkkelen til god søvn er de fleste er enige i. Men mener du virkelig at Ferber er positiv barneoppdragelse? Det finnes det virkelig andre, mer empatiske måter å få (små) mennesker til å sove på. Se for eksempel denne siden
    www.sovlillebaby.com
    eller
    http://www.pantley.com/elizabeth/books/0071381392.php
    Spent på hva du tenker om dette:)

    SvarSlett
  2. Hei,

    Takk for at du leser bloggen og deler dine synspunkter.

    Ved å følge disse rådene (helst fra barna er veldig små) oppnår en at barna tidlig etablerer et godt søvnmønster. Det igjen medfører at både barn og foreldre blir mer opplagte og i bedre humør.
    Foreldre som gir barna mye oppmerksomhet hver gang de gråter vil oppleve at barna begynner å gråte mer. Ved å gå inn til barna etter et fast tidsintervall - uavhengig av gråt - opplever foreldrene at barna gråter mindre.

    Det at barna gråter mindre og sover bedre oppleves av de fleste foreldre som positivt.

    Are

    SvarSlett
  3. For de som kjenner forskjellen på ulike strategier for å bedre barns søvn, bør det være klart at dette ikke er en beskrivelse av den såkalte ”Ferber-metoden”, men oppskriften går ut på at det er foreldrene som har kontrollen. Hvis foreldrene går inn til barnet for det minste lille knyst, vil det forsterke den uønskede atferden knyttet til legging og søvn.

    SvarSlett
  4. Jeg synes dette er ganske drøyt. Nå er ikke jeg noen ekspert, men har selv barn. Mener å ha lest et sted at spebarn ikke forstår at dersom foreldrene ikke er i rommet (ikke ser dem) så forstår de ikke at de er i naborommet. Når barnet da slutter å gråte fordi det ikke ser foreldrene er det av frykt for at de er alene og urinstinktet sier at de må være stille så ikke rovdyr kan finne dem.

    Det finnes andre "metoder" som forskning idag mener er bedre for barn. Stresshormon som er målt på spebarn når de er utrygge kan bli farlig høyt ved slike metoder dere beskriver her.

    Jeg mener dette er en beskrivelse av ferber-metoden. Og selv synes jeg det er rart å bruke "metoder" på barn. Å være konsekvent og ha faste rutiner er en selvfølge.

    SvarSlett
  5. Hei,

    Takk for innlegget.

    Alle ønsker at barn ikke skal gråte for mye, at de skal sove godt, og at de skal være trygge. Det at foreldrene jevnlig kommer innom rommet bidrar til at barna blir trygge.
    Det at foreldrenes tilstedeværelse ikke avhenger av gråt bidrar til at barnet både gråter midre og sover bedre.

    SvarSlett
  6. Å gå ut og inn kan gjøre barn usikre. Det er bedre å være synlig uten å gi noe/evt lite oppmerksomhet. Funket mye bedre. Selv mitt barn på to år ble redd og usikker av denne inn og ut greia. Men med å heller være synlig i døra og så lenger vekk etterhvert har gitt hele og fulle nattesøvner for første gang. Hurra

    SvarSlett